
Novinarje CNN je med poletnim obiskom Turčije navdušila pijača, ki jo v Sloveniji dobro poznamo.
Oglaševanje
Ob pekoči hrani in vročem poletnem vremenu so novinarji CNN v Turčiji iskali osvežitev in jo našli v ajranu. Mešanico jogurta, vode in ščepca soli poznajo v številnih državah na stičišču Evrope in Azije.
Pitje ajrana priporočajo tudi znanstveniki. "Uživanje ajrana je zaradi njegove naravne vsebnosti mineralov in dodane soli pomembno sredstvo za povrnitev mineralov, ki se izgubijo s potenjem," je za CNN povedal profesor Barbaros Özer s kmetijske fakultete univerze v Ankari. Kot pravi, je še ena korist pijače njen blagodejni vpliv na zdravje prebavil in črevesja.
Oglaševanje
Kot piše CNN, Turki ajran proizvajajo že vsaj tisočletje. Njegove korenine segajo v 11. stoletje, ko je bil omenjen v prvem znanem slovarju turškega jezika. Ljudje so ajran pripravljali iz potrebe, saj so s fermentacijo mleku podaljšali rok trajanja. S selitvami se je turški napitek razširil in danes ga poznajo številni narodi.

Sodobna proizvodnja je nekoliko drugačna od tradicionalne. Profesor Özer je pojasnil, da industrija pozna dve metodi. Ajran dobijo z redčenjem jogurta ali pa s fermentacijo razredčenega mleka.
V Turčiji je ajran tako priljubljen, da ga v tamkajšnjih restavracijah ponujata celo McDonald’s in Burger King. Tako kot pri nas ga imajo ga tudi na stojnicah s kebabom, kjer pa ponujajo dve vrsti napitka. Industrijsko pakirano verzijo in svežo verzijo, ki jo stranki pripravijo ob naročilu. Okus ajrana pa je seveda odvisen od neštetih faktorjev. Vrste mleka, odstotka maščob in dodatkov.
Oglaševanje
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje
Oglaševanje
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje
Oglaševanje
Najbolj brano
Oglaševanje
Oglaševanje